O nama

ISTORIJA PORODICE U RADU SA DRVETOM

1954. god.
Iz južne Srbije, sa teritorije opstine Crna Trava iz mahale Donje Gare, deda Radosav, majstor-pintar, sin majke Stojanke i oca Dušana, takođe majstora-pintara, kreće sa svojom suprugom Canom i svojim sinovima Stojadinom i Dragoslavom, kako bi porodicu preselio u centralnu Srbiju i obezbedio bolju budućnost. U Ćupriji iznajmljuje kućicu i tu useljava svoju porodicu. Nov u novom gradu ne uspeva da se snađe, već sam kreće u “pečalbu”. Kreće putem cele Jugoslavije, od sela do sela, od kuće do kuće, kucajući na vrata, kako bi ljudima pružio usluge svog zanata. Do 1958. godine uspeva da skupi novac, kupuje u komšiluku parče zemlje i na njoj pravi malu kuću i prvu pintarsku radnju na teritoriji opštine Ćuprije, a i šire. Tako obezbeđuje egzistenciju svojoj porodici i narednih godina polako razvija svoj posao, živi u, ako se tako može reći, radnoj harmoniji, jer je deda Radosav čovek koji je pored ostvarenih mogućnosti za nekim lagodnim životom i tada ostao veliki radnik i čovek koji je i dalje radio i voleo svoj posao.

Tako je i bilo do avgusta 1986. godine kada zbog iznenadnih zdravstvenih problema, iz svoje radnje, odlazi na lečenje i nakon par nedelja umire u ćuprijskoj bolnici.

Žal za ovim čovekom, za nas, koji smo imali prilike da ga znamo ce biti večit. Voleo bih da generacije posle njega kroz ovaj tekst osete jačinu njegovog dela i značaj njegovog postojanja za nas i naša pokoljenja.

 

1987. god.
Sinovi deda Radosava, po nadimcima kako ih svet zna, Dice i Goce, pored toga što su na privremenom radu u Francuskoj, zapošljavaju ljude, majstore-pintare, kako bi nastavili tradiciju i održali radnju. Proizvodnji se posvećuje mlađi brat Goce, a plasmanu robe stariji brat Dice. U posao se uključuje i unuk deda Radosova, ali na kratko. Proizvodnja burića je išla kako treba, ali u to vreme u Jugoslaviji trziste je bilo nedovoljno jako. Zbog ratne krize koja je usledila donosi se odluka da se radnja zatvori.

 

1991. god.
Stariji sin deda Radosava, suvlasnik današnjeg preduzeća Stojadin Spasić, definitivno napušta privremeni rad u Francuskoj i u Ćupriji, nadomak zelene pijace, otvara samostalnu trgovinsku radnju “Daca 1”, gde upošljava celu svoju porodicu. Tada nastaju teške godine za ceo naš narod, pa i za nas. Izbija građanski rat u Jugoslaviji. Za vreme inflacije prodavnica je jedva održala rentabilnost. U nadi za povećanjem prometa Otvara se “Daca 2”.

 

1991-1995. god.
U ovom periodu porodica Spasić nije radila sa drvetom. Po skazanju deda Radosava, koji je zanat naučio od svog oca, a njegov otac od svog oca i tako dalje, rad sa drvetom u istoriji porodice Spasic, datira još iz XIX veka.

ISTORIJA FIRME

1995. god.
Stojadin i Žak Spasić, otac i sin, osnivaju današnje preduzeće “Tehnopromet” d.o.o. U sklopu novonastalog preduzeća ujedinjuju se prodavnice široke potrošnje “Daca 1” i “Daca 2” i počinje sa radom prodavnica gvožđarske robe.

1996. god.
vlasnici preduzeća uzimaju u zakup plac od železnice na kome otvaraju stovarište za promet građevinskog materijala. Tada po prvi put, preduzeće se registruje za poslove uvoza-izvoza i otpočinje uvoz rezane građe iz BIH.

1999. god.
Uz minimalna ulaganja u materijal i opremu, eksperimentalno se otpočinje sa prometom materijala za izradu nameštaja.

2002. god.
Ulaže se u transport tj. teretna vozila i viljuškare, tako da firma postaje nezavisna u transportu robe od dobavljača i prema kupcu, a dobijanjem licence za međunarodni transport firma kreće da se bavi i uslugom istog za treće lice.

2004. god.
Zbog poboljšanja kvaliteta usluge, pogon za uslugu se usavršava uvođenjem novih mašina za sečenje i kantovanje pločastih materijala.

2004-2011. god.
Ovih godina posao se održava na konstantnom nivou. Firma obnavlja i ulaže u vozni i mašinski park. Povećavaju se zalihe robe do nivoa koji je dozvoljavao prostor.

2010. god.
Zbog vere u povećanje prometa, poboljšanja uslova rada i mogućnosti proširenja delatnosti, dolazi se na odluku da se, generacijama stican porodični kapital, uloži u izgradnju novog kompleksa poslovnih objekata.

2011-2015. god.
Ovo su jako teške godine u istoriji firme, jer se radilo na realizaciji plana izgradje.

2015. god.
Sredinom leta, za nepunu sedmicu, kompletan lager robe, građa, pločasti materijali, prodavnica okova za nameštaj, mašine, alati, vozni park, kancelarijski nameštaj, knjigovodstvo, arhiva i još mnogo toga, prebačeno je na novoj lokaciji gde firma, bez prestanka obavljanja delatnosti, nastavlja sa radom. Povećava se asortiman robe, pruža se kupcima na korišćenje ozbiljan izložbeni salon, ulaže se u mašine i u ljude, zaposlenima se pružaju bolji uslovi za rad, a samim tim se poboljšava kvalitet svih vrsta usluga.
Zahvaljujući tome, otvaraju se novi poslovi, nova tržišta, sklapaju se novi ugovori, povećava se broj kupaca i prijatelja naše firme, kreće proizvodnja nameštaja za francusko i domaće tržište.

2016. god.
Tokom 2016.godine u našem preduzeću održan je niz uspešnih prezentacija najtraženijih svetskih brendova. Naši kupci upoznati su tom prilikom ne samo sa istorijom firmi čije materijale koriste, već i sa novim trendovima i rešenjima u oblasti proizvodnje nameštaja.
Na prezentacijama je i jasno prikazan način ugradnje, montaže i podešavanja okova. Kupcima su približeni novi trendovi i primeri uklapanja boja i struktura pločastih materijala.
Ponosni smo jer smo svojim kupcima uspešno predstavili kompanije “HAFELE” , “BLUM”, kao i “KRONOSPAN”, “FALCO”, “EGGER” ….

Zadovoljstvo nam je bilo da budemo domaćini ovakvih skupova i želja nam je da se ovakav vid saradnje nastavi.

Sa povećanjem potražnje za određenim asortimanom proizvoda, a kako bi bili konkurentni na tržištu, otpočinje se i sa uvozom proizvoda od aluminijuma, PVC i ABS materijala iz Turske.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.